Floridu preplavili golemi puževi koji jedu fasade

Južni dio Floride bori se protiv najezde jedne od najinvazivnijih vrsta na svijetu - golemog afričkog puža koji može dosegnuti veličinu štakora i uništava fasade i bilje.

Više od tisuću puževa svaki se tjedan uhvati na području okruga Miami-Dade, a od rujna 2011. kada su prvi put otkriveni ukupno je prikupljeno njih 117 tisuća.

Stručnjaci kažu kako se može očekivati da će njihov broj rapidno rasti zbog toga što izlaze iz razdoblja hibernacije na početku kišne sezone na Floridi.

Puževi napadaju najmanje 500 poznatih vrsta biljaka odnosno gotovo sve što im se nađe na putu i zeleno je, kažu stručnjaci.

U nekim karipskim državama poput Barbadosa kućice tih stvorova izazivaju gumi-defekte i pretvaraju se u leteće projektile pod noževima kosilica, a zidove i pločnike prekrivaju skliskim izlučevinama.

Puž prosječno godišnje proizvede 1.200 jajašaca i omražen je zbog ljubavi prema fasadi koju proždire kako bi namirio potrebe za kalcijem.

Posljednji slučaj invazije tih puževa zabilježen je 1966. kada je dječak s ljetovanja na Havajima donio tri primjerka koji su se razmnožili i država je potrošila oko milijun dolara tijekom deset godina kako bi uništila desetke tisuća tih puževa, prenosi Hina.