Žablji dan u zagrebačkome ZOO-u

Žablji dan u zagrebačkome Zoološkom vrtu obilježava se danas, 13. travnja. Uz bogat edukativni program inspiriran tom vrstom životinja starom 370 milijuna godina, od 11 do 18 sati edukatori zagrebačkoga ZOO-a i članovi Hrvatskoga herpetološkog društva Hyla posjetiteljima će približiti čudesan svijet vodozemaca i istaknuti važnost njihove zaštite.

Eukator zagrebačkoga ZOO-a Tomislav Krizmanić navodi kako se vodozemci bore za opstanak te da ih čovjek ugrožava, među ostalim, onečišćenjem prirode, uništavanjem njihovih staništa i lovom, a vodozemci su iznimno važni za ekološki sustav.


Od igara do edukativnih kutaka

Kako žabe hvataju svoj plijen, posjetitelji će moći naučiti kroz igru Zalijepi me. Žablje muke naziv je, pak, igre koja slikovito opisuje s kojim se problemima ta vrsta životinja danas suočava. Igra Žabe u prometu najmlađe provodi kroz poseban poligon koji predstavlja probleme žaba zbog izgradnje prometnica. Za posjetitelje ZOO-a pripremljeno je i nekoliko zanimljivih likovnih radionica, izložaba te edukativnih kutaka pa će djeca moći dodirnuti sivu gubavicu i običnog daždevnjaka te naučiti metode i tehnike istraživanja vodozemaca.


Izložba o "rekorderima" - najveći, najotrovniji, najglasniji vodozemci

Posebno atraktivna bit će izložba o rekorderima u svijetu vodozemaca - primjerice, najveći vodozemac je kineski daždevnjak, koji može narasti do 1,65 metara, a najotrovniji je zlatna otrovna žaba. Glasanje portorikanske žabe glasnije je od zvuka zrakoplova, a divovska gubavica napast će i pojesti čak i mladunca aligatora. Vodozemce - stanovnike Zoološkog vrta grada Zagreba posjetitelji će moći vidjeti u Tropskoj kući te u paviljonu Zona sumraka.