Šumski bizon vraća se kući

Trideset bizona iz kanadskih šuma prošli je tjedan zrakoplovom transportirano u rusku republiku Jakutsk na sjeveroistoku Sibira, koja se proteže na više od tri milijuna četvornih metara, izvijestila je državna agencija Parcs Canada.

Životinje stižu iz Nacionalnog parka Elk smještenog u zapadnoj kanadskoj pokrajini Alberti, poznatoj po bogatim nalazištima nafte, a riječ je o trećem ovakvom transferu bizona u Jakutsk, gdje će se njihova kolonija u Parku prirode Lanski Stolbi povećati na 120 grla.

Operacija je dio međunarodnoga plana zaštite ove vrste bizona, manje ugrožene od nizinskih. Projekt reaklimatizacije šumskih bizona počeo je još 2006. kada je u park prirode iz Kanade prebačena prva grupa. Životinje su se novom staništu dobro prilagodile te su se počele razmnožavati.

Zanimljivo je da su u prapovijesti šumski bizoni bili rasprostranjeni na teritoriju današnjeg Jakutska te su odande prešli u Sjevernu Ameriku preko Beringova kopnenog mosta, a sada se životinje doslovce vraćaju "u domovinu svojih predaka".

Do 2016. planira se povećati broj bizona na 240, a nakon toga bi, vjeruju ekolozi, stado trebalo narasti i slobodno obitavati u jakutskoj tajgi. Početkom 20. stoljeća ova vrsta bizona bila je na rubu istrebljenja zbog lova i širenja poljoprivrednog zemljišta.