Zimi nikad kraja

Kad je ponovo počeo padati gust i uporan snijeg - a cijeloga nas je dana ravnomjerno zasipao - pala mi je na pamet misao kojoj se obično smijem kada je izgovori netko drugi: zima nikad neće prestati, nikad više nećemo vidjeti sunca, a snijeg će padati i u srpnju!

Činjenica jest da nas je ova duga zima dovela do ruba živaca. I premda se može činiti čudnim da se - u situaciji u kojoj ima toliko problema preživljavanja - naglašeno, upravo britanski, svi zajedno toliko bavimo vremenom, rekao bih kako neprolazno zimsko vrijeme doživljavamo kao neku crnu trešnju na crnom šlagu i crnom kolaču naših trenutačnih života. Siva i hladna zimska kulisa čini izvrsno scenografsko rješenje za stanje u kojem se nalazimo.

A i klimatološki smo se razmazili u protekla dva ili tri desetljeća, otkako su nestala kontinentalna godišnja doba, ljeta postala duga i vruća, a kratki se rukavi počeli često pojavljivati već u ožujku. Sjećam se kako smo se, u vrijeme moga djetinjstva, znali čuditi kada bismo na središnjem zagrebačkom trgu - sredinom travnja, primjerice - ugledali oskudno odjevene skandinavske turiste; u međuvremenu, toliko je zatoplilo da se i sami znamo razodjenuti u travnju (koji očito više ne funkcionira kao najokrutniji mjesec, kako ga je pjesnik nazvao). Ne samo ulice i trgovi naših gradova u unutrašnjosti, nego se i cijeli naš život mediteranizirao, preselivši se u eksterijer i na brojne terase lokala. Živjeti vani postalo je toliko uobičajeno da više ne podnosimo preduga razdoblja hladnog vremena, bez sunca; dapače, i zimi svaki topliji dan koristimo kako bismo kavu popili na nekoj terasi, makar i pod grijačem i dekicom.

Zato nas ova beskrajna zima - čak je i slavni svizac Phil pogriješio ove godine, najavivši rani dolazak proljeća, pa mu sada dižu optužnicu - tjera da zaključimo kako je sve to postalo neprirodno. A potom se sjetim riječi jednog prijatelja koji je takve zaključke ismijavao, pravilno poantirajući kako priroda ne može biti neprirodna. Sve su njezine manifestacije legitimne - pa i duga zima.

S ljudima je, naprotiv, sasvim druga priča.