Svjetski dana čitanja Tolkiena prvi put u Hrvatskoj

U povodu obilježavanja Svjetskog dana čitanja Tolkiena, udruga Tolkienovih obožavatelja Almarenska družina i Algoritam organizirat će druženje u Algoritam Bookshop u Gajevoj 1 u Zagrebu, i to u ponedjeljak 25. ožujka u 17 sati.

Svi posjetitelji tom će se prigodom moći družiti s kostimiranim likovima iz Tolkienova svijeta i pročitati publici svoj omiljeni ulomak iz Tolkienova djela. Najhrabriji čitatelji i najmaštovitiji kostimi dobit će nagrade.

Svjetski dan obilježavanja književnog stvaralaštva oca suvremene fantastike održava se desetu godinu, a ove godine prvi put i u Hrvatskoj.
Otkako je "Hobbit" engleskog pisca Johna Ronalda Reuela Tolkiena objavljen 1937. godine, naraštaji čitatelja pošli su tragom Bilba Bagginsa u Međuzemlje i otkrili najznamenitiji svijet suvremene fantastike. Nastavak "Hobita", trilogija "Gospodar prstenova", proglašena je najomiljenijim djelom 20. stoljeća u anketi londonskoga "The Timesa".

O trajnoj popularnosti Tolkienovih djela najbolje svjedoči i globalni uspjeh ekranizacija Petera Jacksona, koji je snimio trilogiju prema književnom predlošku "Gospodar prstenova". To je ujedno i najnagrađivanija trilogija u povijesti Akademije filmskih umjetnosti i znanosti, s čak sedamnaest osvojenih Oscara ("Prstenova družina" s četiri, "Dvije kule" s dva i "Povratak kralja" s jedanaest osvojenih Oscara). Jacksonov najnoviji film "Hobit: Neočekivano putovanje" zaradio je više od milijardu dolara na svjetskim kinoblagajnama.