Počelo snimanje novog filma Ognjena Sviličića

Pretučeno dijete, zabrinuta majka i otac koji sve to nemoćno gleda. Ovako je bilo na snimanju jedne od prvih scena novog igranog filma redatelja Ognjena Sviličića.

Prva klapa drame „Mirni ljudi“ pala je ovoga tjedna, a redatelj objašnjava kako je riječ o emotivnoj priči koja će dotaknuti srce svakog roditelja.

Naše društvo ne reagira na nasilje, pogotovo na maloljetničko nasilje i to me je potaklo da snimim film baš s ovakvom tematikom. Borba malih ljudi s institucijama potakla me je na realizaciju ove priče, otkriva svoje motive Ognjen Sviličić.

Dodaje kako je ovo film s porukom te kako „Mirni ljudi“ govore o našoj nespremnosti da se odupremo nasilju. Kada se ono ne sprječava, kad se ono tolerira, posljedice mogu biti katastrofalne i ovaj film to želi pokazati, bio je jasan Sviličić.

„Mirni ljudi“ snimaju se u koprodukciji HRT-a i MaXima filma, a u financiranju sudjeluju i produkcijske kuće iz Francuske, Srbije te Makedonije.

Redatelj ništa nije želio prepustiti slučaju te je uspio okupiti ekipu poznatih glumaca. Oca Ivu glumi Emir Hadžihafizbegović, Jasna Žalica majku Maju, a njihova sina Tomicu mladi Hrvoje Vladisavljević.

To je moj 40 film u karijeri i 12 u Hrvatskoj. Pripremao sam se dugo, uloga je jako kompleksna i jedna od najtežih koje sam radio u karijeri uključujući i teatar kao glumačko iskustvo. No, sudeći po sjajnom scenariju i odabiru ostalih glumaca te cijeloj ekipi daje se naslutiti kako stvaramo film koji nikoga neće ostaviti ravnodušnim, povjerio nam se Emir Hadžihafizbegović.

Emira je na prvi pogled zaintrigirala tema i shvatio je ovu ulogu kao novi izazov. Drago mu je što sudjeluje jer smatra da je ovo vrlo važan film. Ovaj film otvara probleme i popravlja ljude što je po meni zadatak umjetnosti od antičke drame pa do našeg filma, dodaje Emir.

Jasni Žalici ovo je prva suradnja s Ognjenom Sviličićem, no nije ju morao dugo nagovarati. Priznala je da ga jako cijeni, a pogotovo njegove filmove Armin i Oprosti za kung fu. Kada je pročitala scenarij bilo joj je jasno da je to priča koju i ona želi pričati.

Ja mislim da je ovo veoma važna priča o običnim ljudima koja preispituje što se sve mora dogoditi u životu čovjeka da on konačno reagira na nesreću i nepravdu, bila je emotivna Jasna.

Dodajmo da glumačku ekipu „Mirnih ljudi“ još čine Daria Lorenci, Goran Bogdan, Linda Begonja, Slaven Španović i drugi. Snimanje će trajati do kraja travnja na lokacijama u Zagrebu, a premijera se očekuje sljedeće godine.