Kišobrani dobro štite od Sunca

Kišobrani blokiraju 77 do 99 posto ultraljubičastog zračenja i stoga u nedostatku suncobrana predstavljaju dobru zaštitu od sunčeva zračenja. Pokazalo je to američko istraživanje čiji su rezultati objavljeni u časopisu JAMA Dermatology.

Prema rezultatima studije tamniji kišobrani bolje štite od zračenja pa crni blokiraju najmanje 90 posto ultraljubičastih zraka. Znanstvenici su uzeli kišobrane zaposlenih na medicinskom fakultetu sveučilišta Washington u St. Louisu i potom su po sunčanom danu mjerili zračenje ispod kišobrana. Nalaze su usporedili s mjerenjima bez zaštite od ultraljubičastog zračenja.

Svi su kišobrani bili standardni osim jednog koji je bio putni te je služio zaštiti od Sunca blokirajući  99 posto ultraljubičastog zračenja. Standardni kišobrani blokirali su najmanje 77 posto ultraljubičastog zračenja, a što je kišobran bio tamniji to je zaštita bila jača.

Kišobrani se koriste kao zaštita od Sunca u nekim dijelovima Azije pa ih primjerice koristi 45 posto žena u Kini kao i žene na Bliskom istoku.