Mogao bi se povećati broj razornih uragana

Broj snažnih atlantskih oluja sličnih uraganu Katrina, koji je prije osam godina razorio južnu američku obalu, mogao bi se značajno povećati u ovom stoljeću, objavili su ekolozi.

Znanstvenici su dugo proučavali odnos između toplijih površina mora i sporih ciklona iznad Atlantika no novo istraživanje pokušava procijeniti koliko najrazornijih uragana može stvoriti porast globalnih temepratura.

Ekstremne oluje vrlo su osjetljive na temperaturne oscilacije i broj uragana poput Katrine mogao bi se udvostručiti zbog porasta globalnih temperatura u 20. stoljeću, izvijestili su znanstvenici u časopisu Proceedeings of the National Academy of Sciences.

Ukoliko temperature nastave rasti u 21. stoljeću, kao što mnogi klimatolozi predviđaju, broj uragana poput Katrine mogao bi se najmanje udvostručiti sa svakim stupnjem Celzija porasta globalne temperature, kažu znanstvenici.

UN-ovo povjerenstvo za klimatske promjene izradilo je računalne simulacije koje sugeriraju da bi globalne temperature mogle narasti između dva i šest stupnjeva Celzija do kraja stoljeća.