Mobitel - sredstvo za živciranje okoline

Prema rezultatima znanstvenog istraživanja razgovori mobitelom daleko su iritantniji od razgovora dviju osoba u blizini, prenosi The New York Times.

Studenti koji su morali rješavati probleme dok je u njihovoj blizini ispitivač razgovarao mobitelom bili su puno dekoncentriraniji i iznerviraniji od studenata koji su iste probleme rješavali dok su kraj njih razgovarale dvije osobe. Studenti su također imali veće izglede zapamtiti sadržaj razgovora osobe na mobitelu od dijaloga dviju osoba na istoj udaljenosti, pokazalo je istraživanje objavljeno u medicinskom časopisu PLoS One.

Jedan od razloga za to je, po psihologinji Veronici Galvan sa sveučilišta u San Diegu, potreba ljudskog mozga da popuni praznine. Stručnjaci kažu i da kod slušatelja takvih razgovora raste napetost jer ne mogu pobjeći iz te situacije. Zbog toga što je nemoguće ignorirati razgovor mobitelom u blizini, žrtve te situacije često pogrešno vjeruju da je osoba koja razgovara mobitelom preglasna.

Istraživanjem je utvrđeno da je postotak osoba koje su iritirane razgovorima mobitelom počeo padati pa je iznerviranih 2006. bilo 82 posto, a šest godina kasnije taj je postotak pao na 74 posto.