Duhan je štetniji od viška kilograma

Osobe koje prestanu pušiti imaju manje šanse da dožive srčani ili moždani udar u usporedbi s aktivnim pušačima, čak i ako su u procesu prestanka pušenja dobile nekoliko kilograma, pokazuju rezultati novog istraživanja.

Pozitivni dugoročni efekti prestanka pušenja utvrđeni su ranije, ali istraživači kažu da do sada nije bilo jasno kakav utjecaj ima rast tjelesne težine u tom procesu. Povećanje težine je realna briga za pušače koji žele ostaviti cigarete, a tu možda nije riječ samo o estetici, izjavila je doktorica Carole Clair, sa sveučilišta u Lozani, koja je sudjelovala u ovom istraživanju, prenosi Reuters.

Pušači zbog nikotina imaju ubrzane tjelesne funkcije i rad srca, zbog čega troše nešto više kalorija od nepušača. Zbog toga im se metabolizam usporava kada prestanu pušiti, a to uzrokuje povećanje tjelesne težine.

Oni koji su ostavili cigarete u prosjeku su se udebljali za 2,7 do 3,6 kilograma, ali to nije imalo uočljiv efekt na njihovo kardiovaskularno zdravlje. To su dobre vijesti. Možete biti sigurni da ćete biti zdraviji ako ostavite pušenje, čak i ako se malo udebljate nakon toga, izjavio je dr. Michael C. Fiore sa Sveučilišta u Wisconsinu, koji je također sudjelovao u ovom istraživanju.