Znanstvenici stvorili hibridni grejp

Američki znanstvenici stvorili su hibridni grejp koji ne ometa djelovanje niza lijekova, uključujući one za bolesti srca, kao što to čini 'standardni' grejp koji izaziva povećanje koncentracije lijekova u krvi i podiže ih na toksičnu razinu.

Novi hibridni grejp sadrži vrlo niske razine organskih sastojaka furanokumarina za koje je poznato da utječu na djelovanje lijekova, kaže znanstvenik Fred Gmitter sa sveučilišta Florida.

Više od 85 lijekova može toksično djelovati uz istodobno konzumiranje grejpa, a interakcija u slučaju 43 lijeka izrazito je opasna po zdravlje i može izazvati iznenadnu smrt, zatajenje disanja ili bubrega.

Među lijekovima za koje je poznato da nisu spojivi s konzumiranjem grejpa su neki statini za snižavanje kolesterola, lijekovi za rak i srčane bolesti te antibiotici.

Grejp sadrži furanokumarin za kojeg se vjeruje da koči enzime koji razgrađuju lijekove što dovodi do njihove više koncentracije i izaziva predoziranje, kaže Gmitter.

Gmitter je dodao kako analiza hibridnog grejpa pokazuje da on sadrži tek mali dio furanokumarina u odnosu na standardni grejp, a naknadna testiranja pokazala su da hibrid ne izaziva negativne nuspojave uz istodobno uzimanje lijekova.

Ti rezultati moraju se potvrditi kliničkim ispitivanjem prije nego li se može izdati preporuka o nepostojanju interakcije grejpa i lijekova.

Hibrid je nastao križanjem pomela i crvenog grejpa. Znanstvenici su zapravo htjeli proizvesti slađi i manje gorki plod, a niža koncentracija furanokumarina u plodu bio je nenadani bonus.