Otkrivena tajna falklandskog vuka

Skupina znanstvenika najvjerojatnije je otkrila tajnu naseljavanja falklandskog vuka, istrijebljenog 1876. godine, na to otočje.

Radilo se o životinji koja je postojala u vrijeme Charlesa Darwina koji se pitao kako je sisavac koji je izgledao dijelom kao vuk a dijelom kao lisica stigao na otoke gotovo 500 kilometara udaljene od kopna.

Vuk, jedini falklandski autohtoni sisavac koji se hranio pingvinima i drugim malim životinjama, prvi je puta otkriven u 17. stoljeću. Od 1834. kada je Darwin postavio pitanje o tome kako je smeđedlaki mesožder stigao na otočje, teorije su se množile.

Tim znanstvenika iz Australije, Argentine i Čilea na tragu je rješenja, prema časopisu Nature Communications. Testirali su DNK s muzejskih primjeraka falklanskog vuka i usporedili ga s genetskim kodom izumrlog južnoameričkog vuka.

Imali su gotovo istovjetne genome i kronologija pokazuje da su se razdvojili tijekom posljednjeg ledenoga doba koje se završilo prije 10 do 20 tisuća godina.

U to vrijeme razina mora bila je puno niža nego danas i obala južnog dijela Argentine i istočnog dijela Čilea puno je dublje ulazila u ledeno područje južnog Atlantika.

Vuk je kolonizirao Falklandsko otočje preko uske plitke morske brazde, moguće dok je bila zaleđena, zaključili su.

Nakon što se vuk udomaćio na otočju ostao je izoliran kad je ledeno doba završilo i kad je porasla razina mora koja je udaljila kopno od otoka.

Vuk je istrijebljen zbog krzna i radi zaštite domaćih životinja. Naseljenici bi polupripitomljene životinje dovabili komadom mesa i potom ubili. Unutar četiri desetljeća je nestao, a posljednja dva vuka koja su u London prebačena iz puke znatiželje umrla su bez potomstva.