Najveće svjetske otrovnice stigle u Zagreb

U zagrebački Zoološki vrt iz Beograda su stigle neke od najotrovnijih zmija na svijetu, a među njima su južnoamerička čegrtuša i gabonska ljutica.

Obitelj Ristić Zoološkom je vrtu grada Zagreba darovala dvadeset i pet zmija. Riječ je o zmijama Predraga Ristića. Nakon što je taj privatni držatelj zmija čija kolekcija spada među najveće i najvrjednije u regiji, poginuo u prometnoj nesreći, njegova je obitelj zbirku darovala Zoološkom vrtu grada Zagreba.

Posjetitelji trenutačno zmije mogu vidjeti kroz sigurnosna staklena vrata na katu iznad Insektarija, a do kraja godine u Tropskoj će se kući urediti posebna nastamba za gabonsku ljuticu.

Među novim stanovnicima zagrebačkog ZOO-a najotrovnija je južnoamerička čegrtuša, zmija koja u prirodi još jedino živi na malom prostoru u Venezueli. Smrtonosan ugriz ima i gabonska ljutica, najdeblja zmija iz porodice ljutica. Ta je zmija koja potječe iz Afrike, prepoznatljiva po boji, debelom tijelu i veličini zuba. Budući da joj zubi mogu narasti do pet centimetara, riječ je o zmiji s najvećim otrovnim zubima. Tu su iznimno zanimljive i azijske otrovnice te čegrtuše koje plijen hvataju u mraku pomoću termalnih receptora. Uz dvadeset i dvije egzotične otrovnice u Zagreb su stigla i dva pitona te vrtna boa.