Omega 3 može štititi od raka kože

Redovito uzimanje ribljeg ulja može štititi od raka kože, pokazalo je istraživanje po kojem omega 3 masne kiseline jačaju imunosni odgovor organizma na sunčanje, utvrdili su znanstvenici sa Sveučilišta Manchester, prenosi britanski list The Telegraph.

U okviru istraživanja proučavana je reakcija kože na sunčeve zrake kod 79 dobrovoljaca, od kojih je polovica uzimala četiri grama omega 3, a druga polovica je bila kontrolna skupina koja je uzimala tablete bez aktivne tvari. Potom su izlagani umjetnom sunčanju u trajanju od 8, 15 ili 30 minuta.

Kada su bili izloženi osam ili 15 minuta ispitanici iz kontrolne skupine nisu imali ni upola tako jaki imunosni odgovor kože na sunčanje kao skupina koja je uzimala omega 3 tablete. Nikakva razlika u imunosnom odgovornu nije uočena kod izlaganja koje je trajalo 30 minuta.

Znanstvenici naglašavaju da njihovi rezultati ne predstavljaju čvrsti dokaz o zaštitnom učinku omege 3 već dodatni dokaz da ta tvar ima potencijala u zaštiti od raka kože. Stručnjaci upozoravaju da uzimanje omege 3 ne može zamijeniti korištenje zaštitnih sredstava za sunčanje ili nošenje šešira.

Rezultati istraživanja objavljeni su u časopisu American Journal of Clinical Nutrition.