101-godišnji maratonac ide u mirovinu

Jedan 101-godišnji Sikh za kojeg se vjeruje da je najstariji maratonac na svijetu izjavio je da osjeća tugu zbog povlačenja iz natjecanja, dok se priprema za svoju posljednju utrku ovoga vikenda.

Fauja Singh zvan Tornado s turbanom, počeo je trčati u dobi od 89 godina i od tada je završio devet maratona, no priznaje da ga je starost ipak sustigla.

Ja sam povrijeđen činjenicom da ću se povući, rekao je taj Britanac rođen u Indiji koji govori sam pendžabskim jezikom, preko prevoditelja prije svoje posljednje utrke ove nedjelje.

Ja stvarno ne želim čuti riječ 'mirovina', jer još uvijek mogu trčati i uskočiti u autobus. To je negativan osjećaj kakav nikada prije nisam doživio.

Singh, koji je bio farmer u svojoj kući u državi Pendžab u Indiji prije preseljenja u Englesku, istrčao je devet punih maratona (42 km) u Londonu, Torontu i New Yorku.

Njegovo najbolje vrijeme bilo je u Torontu, gdje je trčao pet sati, 40 minuta i četiri sekunde.

U nedjelju će trkač, koji će 1. travnja napuniti 102 godine, sudjelovati u 10-kilometarskoj utrci na marginama maratona u Hong Kongu.

Singh, prapradjed koji živi u Ilfordu, kazao je kako ima pomiješane osjećaje o umirovljenju.

Bojim se da me ljudi više neće voljeti kad prestanem trčati. Trenutačno me svi vole ... Nadam se da me nitko neće zaboraviti ili ignorirati, rekao je on.

Kada ostarite, postanete poput djeteta i želite pozornost, dodao je. Singh, koji teži samo 52 kilograma kaže da ne boluje od nikakve bolesti, ali priznaje da mu utrke postaju teške u njegovoj dobi.

Najavio je da ni nakon povlačenja neće prestati trčati radi osobnog zdravlja.