U potrazi za antibioticima u oceanskim brazdama

Skupina znanstvenika sa sveučilišta Aberdeen u potrazi je za neotkrivenim tvarima u oceanskim brazdama koje bi mogle otvorili put otkrivanju novih antibiotika.

U okviru projekta vrijednog nešto više od devet milijuna eura znanstvenici će prikupiti uzorke s dna brazda i nakon toga pokušat će uzgojiti bakterije i gljivice iz prikupljenih sedimenata kako bi oni bili podloga za otkrivanje novih antibiotika. Prikupljanje uzoraka započet će u brazdama uz obale Čilea i Perua, Novog Zelanda i Norveške te Antarktike.

Stručnjaci upozoravaju da je na svijetu sve manje učinkovitih antibiotika zbog njihova čestog korištenja. Od 2003. nije registriran nijedan potpuno novi antibiotik pa znanstvenici upozoravaju da bi se svijet za 10 do 20 godina mogao vratiti u predantibiotsku eru u kojoj će infekcije koje se danas uspješno liječe biti fatalne jer će njihovi uzročnici biti otporni na sve antibiotike.

Rad na sedimentima prikupljenima iz brazda trajat će oko 18 mjeseci i ako se pronađu novi antibiotici oni će biti u prometu unutar desetak godina.