Na hitnu dolaze s infarktom, odlaze s PTSP-om

Bolesnici koji u prepune bolničke hitne prijmove dolaze sa simptomima infarkta mogu razviti simptome posttraumatskog stresnog sindroma, pokazalo je američko istraživanje.

Ranija istraživanja već su utvrdila da svaka osma osoba s infarktom razvije simptome PTSP-a koji su povezani s mogućnošću novog infarkta i smrti unutar tri godine.

Novo istraživanje objavljeno u časopisu JAMA Internal Medicine ne dokazuje da prepuni hitni prijmovi uzrokuju PTSP, no znanstvenici sugeriraju da njihovo otkriće pokazuje kako bolničko okružje može ostaviti traga na mentalnom zdravlju pacijenata. Ono što ovdje pokazujemo je da, osim težine infarkta, odjel hitnog prijma sam po sebi može utjecati na psihičko stanje, kazao je voditelj istraživanja Donald Edmondson s medicinskog centra sveučilišta Columbia.

Prepuni hitni prijmovi vode do duljeg čekanja na liječenje, što povećava nezadovoljstvo bolesnika i rizik lošijeg ishoda, upozoravaju znanstvenici. Ako odete na hitni prijam u dane kada je veća gužva, vidite razne vrste bolesnika, uključujući one s problemima ovisnosti i mentalno bolesne. Ako ste vrlo bolesni i u tim vas okolnostima liječe, možete shvatiti zašto ste traumatizirani, kaže Benjamin Sun.