Dinosauri nestali 33 tisuće godina nakon udara asteroida

Dinosauri su izumrli oko 33 tisuće godina nakon što je asteroid pogodio Zemlju što je mnogo prije nego što su znanstvenici ranije smatrali i asteroid nije bio jedini uzrok njihova nestanka, prema američkom istraživanju.

Znanstvenici su utvrdili da je klima na Zemlji već bila destabilizirana kad je ogromni asteroid pogodio područje današnjeg Jukatana u Meksiku i izazvao pad temeprature koji je izbrisao dinosaure.

Do sada se vjerovalo da je između udara asteroida, koji je stvorio krater promjera 180 kilometara blizu Chicxuluba u Meksiku, i nestanka dinosaura proteklo oko 300 tisuća godina.

Istraživanje objavljeno u časopisu Science temeljeno je na preciznim radiometrijskim tehnikama datiranja koje pokazuju da su se dva događaja zbila u razmaku od tek 33 tisuće godina.

Teorija povezanosti nestanka dinosaura prije 66 milijuna godina i udarca asteroida prvi je puta iznesena 1980. godine a najvažniji dokaz bio je krater na Jukatanu u Meksiku.

Vjeruje se da ga je stvorio asteroid promjera 9,6 kilometara koji je otopio stijene kada je udario u tlo ispunjavajući atmosferu otpadom od tektita, deformiranog kvarca i prašine bogate iridijem.

Znanstvenik Renne ne vjeruje da je udar asteroida bio jedini događaj koji je doveo do nestanka dinsaura. On smatra da su ekosistemi već bili poremećeni nakon velike erupcije vulkana u Indiji. Udar asteroida predstavljao je po njemu završni udarac.

Oko milijun godina prije udara asteroida Zemlja je već 'iskusila' šest naglih promjena temperature od više od dva stupnja Celzija na godišnjoj razini. Jedna je oscilacija bila između 6 i 8 stupnjeva Celzijusa i dogodila se oko sto tisuća godina prije nestanka dinosaura. Te temperaturne oscilacije predstavljale su teški udarac globalnom ekosustavu koji su obilježavali topli uvjeti, smatra Renne.