I malo krzna jednako boli

Svake godine više od 75 milijuna životinja ubija se za proizvodnju krznenih kaputa i krznenih dodataka. Ubijanje je potpuno nepotrebno, a životinje doživljavaju strahovitu bol i patnju.

Životinje ulovljene u divljini danima umiru uhvaćene u zamke. One zatočene na farmama pate od rođenja u malim, prljavim kavezima sve do smrti uzrokovane strujnim udarom, lomljenjem vratova ili gušenjem plinom.

Često se zanemaruju okovratnici i drugi krzneni dodaci, iako zbog njih strada više životinja nego zbog cijelih kaputa. Stoga će pjevač i kantautor Boris Novković u sklopu kampanje 'Za Hrvatsku bez krzna' skrenuti pozornost baš na ovaj problem, pojavljivanjem na plakatima 'I malo krzna jednako boli', koji će biti postavljeni u hrvatskim gradovima.

Svoj angažman za životinje iskorištavane i ubijane zbog krzna Boris obrazlaže riječima: Ako je krzno imalo neku svrhu u vrijeme starih, prvotnih i primitivnih civilizacija kada nije postojala zamjena za to, danas kada postoje adekvatne i kvalitetnije zamjene od originala to nema nikakvoga smisla osim nasilja i uništavanja prirodne ravnoteže iz obijesti. 

Današnji velik izbor neživotinjskih materijala doista nam daje mogućnost da se zaštitimo od hladnoće i modno izrazimo bez ubijanja životinja. Osim toga, krzno nije ekološko jer se za njegovu obradu nemilosrdno troše prirodni resursi, pitka voda i opasne kemikalije.

U Hrvatskoj i svijetu postoje trgovine koje u svojoj ponudi odbijaju držati životinjsko krzno, a popis tih trgovina može se naći na web stranicama www.prijatelji-zivotinja.hr i www.furfreeretailer.com.