Kina će zabraniti reklamiranje luksuznih proizvoda

Kineski radio i televizija će zabraniti reklamiranje luksuznih proizvoda kao što su satovi, rijetke poštanske marke i kovanice. Dio je to akcije vlade u Pekingu kako bi se suzbila rasipnost i korupcija. 

Takvi oglasi sadržavaju društveno nepoželjne vrijednosti i pomažu u stvaranju lošeg društvenog duha, piše u priopćenju Državne uprave za radio, film i televiziju (SARFT). 

Kao važno kulturno i ideološko uporište, radijski i televizijski kanali bi trebali u potpunosti primijeniti svoj utjecaj kako bi obrazovali stanovništvo, stoji još u priopćenju.

Zabrana dolazi nakon poziva budućeg kineskog predsjednika Xi Jinpinga na borbu protiv korupcije. On je u govoru 22. siječnja rekao da je borba protiv mušica, odnosno onih na dnu društvene ljestvice koji su uključeni u korupciju, jednako važna kao borba protiv tigrova, odnosno najviših dužnosnika. 

Xi je upozorio da bi neuspjeh u iskorjenjivanju korupcije doveo u pitanje opstanak kineske komunističke partije koju potresa niz korupcijskih skandala na najvišoj razini.