Bakterija zlata vrijedna

Kanadski znanstvenici objavili su da su otkrili na koji način neobična bakterija zlato otopljeno u vodi pretvara u mikroskopsko grumenje čistog zlata, prenose agencije.

Kemičari su se dugo vremena pitali zašto se bakterija Delftia acidovorans često može pronaći na površini malih grumena zlata. Zaključili su da ta bakterija stvara čestice iz otopljenog zlata - iona zlata koji su otopljeni u vodi - kako bi se zaštitila.

Neki mikrobi ne mogu se razvijati bez prisustva metala, primjerice željeza, a za druge su oni pogubni, poput zlata i srebra koji se, uostalom, sve više koriste zbog svojih baktericidnih svojstava.

Premda su ioni topljiva zlata za većinu mikroba otrovni, na površini zlatnog grumenja često se pronalazi tanki sloj raznih bakterija koje, kako se čini, imaju važnu ulogu u taloženju zlata i nastanku grumenja.

Znanstvenici su prije nekoliko godina pokazali da jedna od tih bakterija, Cupriavidus metallidurans stvara sićušne zlatne čestice u svojim stanicama kako bi se zaštitila od iona topljiva zlata.

U studiji koju je objavio britanski časopis Nature Chemical Biology skupina kanadskih znanstvenika htjela je utvrditi djeluje li na isti način bakterija Delftia acidovorans koja skupa s C. metallidurans živi na grumenima.

Otkrili su da D. acidovorans ne metabolizira topljivo zlato kao njoj srodna bakterija, nego je naprotiv pretvara u krutu tvar na površini stanice, u neootrovnom obliku.

Naime, ta bakterija izlučuje molekulu poznatu pod nazivom delftibaktin koja potiče taloženje iona zlata iz otopine u vodi i tako stvara složene krute strukture slične onima u zlatnim grumenima, pokazali su Nathan Magarvey sa sveučilšta McMaster u Hamiltonu u Ontariju i njegovi suradnici.

Taj se proces dogodi u samo nekoliko sekunda, na sobnoj temperaturi i u uvjetima neutralne kiselosti. Drugim riječima, delftibaktin se pokazao daleko bolji od proizvoda koji se inače koriste u industriji za proizvodnju nanočestica zlata, ističu istraživači.