Svizac Phil nije vidio svoju sjenu

Slavni svizac Phil iz Punxsutawneyja izašao je iz svoje jazbine i objavio da ne vidi svoju sjenu, što po tradiciji znači da stanovnici sjevernoameričkog kontinenta mogu očekivati raniji dolazak proljeća.

Na svečanosti, proslavljenoj u filmu Beskrajan dan s nenadmašnim Billom Murrayem u glavnoj ulozi, koja svakog 2. veljače privuče tisuće posjetitelja u Punxsutawney, gradić sa 6100 stanovnika stotinjak kilometara sjeveroistočno od Pittsburgha, čelnici kluba punxsutawneyjskog svizca u tradicionalnim frakovima i cilindrima, izvukli su glodavca iz jazbine u kojoj spava zimski san.

Po tradiciji koju su donijeli njemački doseljenici, ako svizac vidi svoju sjenu, odnosno kada je na Svijećnicu 2. veljače vedro, zima će trajati do polovice ožujka, a ako je ne vidi, proljeće će doći ranije.

U ovogodišnje hladno i oblačno jutro na Svijećnicu svizac je prognozirao dolazak proljeća. Kao i svake godine, ispred Philove jazbine okupile su se tisuće ljudi i satima uz pjesmu i ples čekali da u točno u 7.20 minuta po mjesnom vremenu najslavniji svizac na svijetu preko posebnog prevoditelja izrekne svoju prognozu.

Ova tradicija traje od 1886. godine, a ostalo zabilježeno 116 sviščevih prognoza. Rano proljeće svizac je dosad prognozirao u svega u 16 slučajeva, a sve ostalo su bile duge zime. Međutim, točnost njegovih prognoza, po podacima meteoroloških služba, iznosi samo 40 posto.

Prošle godine je tako Phil predvidio šest tjedana zime, a 48 američkih saveznih država imalo je jednu od toplijih veljača otkako postoje mjerenja i apsolutno najtopliji ožujak. Međutim, u klubu punxsutawneyjskog svizca kažu da je on nepogrešiv. Ako predvidi šest tjedana zime, jamčim vam da će netko imati još šest tjedana zime, kazao je svojedobno potpredsjednik kluba Mike Johnston.