Domaća mačka rođeni je ubojica

Domaće mačke nisu samo umiljata klupka krzna koja predu! Nova je studija pokazala da su mačke lutalice pravi pravcati ubojice.

Kućni ljubimci koji izlaze van i mačke bez vlasnika glavni su uzrok smrti ptica i malih sisavaca u SAD-u, a odgovorne su za nestanak 3,7 milijarda ptica i 20,7 milijarda drugih životinja svake godine, tvrde znanstvenici.

Prema prvoj studiji koja je kompilirala i sustavno analizirala grabežljivost mačaka, one izazivaju znatno veći mortalitet divljih životinja nego što se prije mislilo, te su vjerojatno najveći pojedinačni izvor smrtnosti ptica i sisavaca povezan s čovjekovim dolaskom u SAD.

Znanstvenici s instituta Smithsonian i američkog ureda za ribe i divlje životinje tvrde da je većina ptica koje ubiju mačke u SAD-u bez Aljaske i Havaja pripada autohtonim vrstama poput crvendaća, zeba i sjenica.

U gusto naseljenim urbanim sredinama u kojima su rijetke autohtone divlje životinje, mačke uglavnom love neautohtone miševe i štakore.

Studija Utjecaj lutalica na divlje životinje u Sjedinjenim Državama objavljena je u internetskom časopisu Nature Communications.