Hrvatski student otkrio greške Googlea i Faceboka

Josip Franjković, 18-godišnji student prve godine Američke visoke škole za menadžment i tehnologiju na smjeru informacijske tehnologije, Zagreb campus, nekoliko je puta otkrio greške u sigurnosnim sustavima Googlea i Faceboka, kaže se u priopćenju objavljenom na internetskoj stranici Američke visoke škole za menadžment i tehnologiju.

Obje kompanije Josipu su dodijelile vrijedne novčane nagrade u ukupnom iznosu od 4274 dolara, a njegovo ime nalazi se na popisima Google Hall of Fame i Facebokovim Whitehat listama.

U studenom 2010. godine Google je pokrenuo Vulnerability Reward Program s ciljem povećanja razine sigurnosti na domenama *.google.com, *.youtube.com, *.blogger.com i *.orkut.com. Osobama koje prijave grešku u sigurnosnom sustavu koji mogu ugroziti tajnost i integritet korisničkih podataka Googl osigurava novčanu nagradu i njihovo ime bilježi u svojoj Hall of Fame.

Facebook je svoj program nagrađivanja unapređenja sigurnosti pokrenuo sredinom 2011. a funkcionira na istom principu.

Govoreći o svojim planovima, Josip Franjković istaknuo je kako su mu hobi internet i sigurnost web aplikacija, čime se želi baviti u budućnosti, te kako se nada da će se zaposliti u sigurnosnom sektoru.

Trenutačno s kolegama s fakulteta planira pokrenuti tvrtku koja će nuditi usluge testiranja web stranica, nalaženja grešaka u sigurnosnim sustavima i razvijanja internetskih stranica.