Grmljavinsko nevrijeme izaziva migrene

Vremenske prilike već se dugo smatraju jednim od potencijalnih okidača za migrene, no američko istraživanje pokazuje izrazitu povezanost vremenskih nepogoda praćenih munjama s pojavom teških oblika migrena.

Znanstvenici, čiji je rad objavljenu časopisu Cephalalgia, utvrdili su na temelju podataka o pojavi glavobolja i vremenskim prilikama da je na području dvije američke savezne države vjerojatnost pojave migrena porasla za 28 posto u danima kad je u krugu od 40 kilometara bilo grmljavinsko nevrijeme.
Vrlo smo iznenađeni i zadovoljni rezultatima jer je ovo prvo istraživanje koje povezuje sijevanje munja i migrene, kaže voditelj istraživanja Vincent Martin s medicinskog fakulteta sveučilišta u Cincinnatiju.

Martin kaže kako su okidači za migrenu stres, pomanjkanje sna ili dehidracija. Ranija istraživanja povezala su migrene i s povišenim atmosferskim tlakom, vrućina i visokom vlagom. No, većina dosadašnjih istraživanja o utjecaju vremenskih prilika počivala je na subjektivnim zapažanjima o vremenu u vrijeme izbijanja migrena.

Za potrebe istraživanja znanstvenici su obradili podatke iz osam vremenskih stanica na području saveznih država Ohio i Missouri, te su ih usporedili sa zdravstvenim dnevnicima koje je na području tih stanica vodilo 90 osoba, starih od 18 do 65 godina, koje pate od migrena. Martin kaže da rezultati istraživanja pokazuju da su loše vremenske prilike odgovorne za jednu do tri dodatne migrene mjesečno, prenosi Hina.

Znanstvenici smatraju da elektromagnetski valovi i ozon koji stvaraju munje mogu igrati ulogu u nastanku migrena, a neki nude i teoriju da grmljavinsko nevrijeme povećava koncentraciju alergena u okolišu.