Tkanine budućnosti: Žive tenisice

Carole Collet je na fakultetu umjetnosti i dizajna (Central Saint Martins) u Londonu prije deset godina pokrenula kolegij o tkaninama budućnosti, a studenti su već osmislili tenisice za atletičare koje se oslanjaju na znanost o protostanicama, piše list The Guardian.

Protostanice su kemijske kapljice koje se ponašaju kao tkivo od živih stanica, a uz pomoć ove nove tehnologije vrhunske trkaće tenisice izgledaju kao da ste zakoračili u praiskonsko blato.

Jedan od projekata počiva na "ukroćenim" biološkim procesima kako bi se na održiv i organski način proizvele stvari. Collet zamišlja kako genetski modificirana biljka jagode istodobno proizvodi voće i vezice od svog korjenja - radikalni koncept za kombiniranje hrane i tekstila u svijetu u kojem se resursi smanjuju. Prema njezinim riječima, kontrola nad DNA omogućuje nam kontrolu nad živim, kao što pišemo softver.

Na St. Martinsu profesori potiču studente da se uključe u društveno-političke trendove i rade na razvijanju scenarija iz bliske budućnosti. Uz tradicionalne vještine, studenti pohađaju elektroničke radionice i radionice interaktivnog dizajna. U jednoj od takvih radionica, umjetnik Bart Vandeput istražuje fotosintezu u biljkama, replicirajući pretvaranje energije svjetla u električnu energiju pomoću stvaranja niza jestivih solarnih ćelija ili tzv. "e-tapase".

Iako još uvijek mnogi na to gledaju kao na pseudoznanost, svijet industrije i istraživanja to pozdravlja. Medical Research Council, Nissan i VF Corporation - kompanija koja stoji iza North Facea, Vansa i Wranglera - usko surađuju s poznatom londonskom školom na tkaninama budućnosti.