"Sanjali smo i dosanjali da Noć muzeja započne u Vukovaru"

Noć muzeja počela je večeras u obnovljenom vukovarskom Dvorcu Eltz svečanim otvorenjem prvoga dijela stalnog postava Gradskog muzeja Vukovar čije su zbirke tijekom Domovinskog rata dijelom uništene i pokradene, a dio 2001. godine vraćen iz Srbije kamo je odnesen nakon okupacije 1991. godine.

Brojnim nazočnim Vukovarcima ministrica kulture Andrea Zlatar Violić poručila je kako o njihovim željama, trudu koji će uložiti i stremljenjima ovisi valorizacija bogatog kulturnog nasljeđa koje baštine.

Ovaj Muzej je vaš i samo ćete vi, svojim zalaganjem, upornošću, željama i nastojanjima odrediti njegovu budućnost, kazala je ministrica Zlatar Violić dodajući kako je vukovarski muzej i muzej cijele Hrvatske ali i ujedninjene Europe u koju će Hrvatska uskoro ući. Napomenula je kako zna da je kulturna obnova Vukovara kasnila, ali kako se čine napori da se svi predviđeni projekti završe, a da bi se to i ostvarilo najavila je iznalaženje sredstava iz svih mogućih izvora od proračuna, do fondova EU i zaklada.

Vukovarski gradonačelnik Željko Sabo poručio je da će proces povratka u Vukovar biti završen onoga dana kada se u vukovarski arheološki muzej, čija je izgradnja pri kraju, vrati Vučedolska golubica, koja se čuva u Arheološkom muzeju u Zagrebu.

Ravnateljica Gradskog muzeja Vukovar Ružica Marić nije mogla sakriti uzbuđenje zbog činjenice da se Gradski muzej "konačno vratio kući". Izrazila je uvjerenje da će muzejske zbirke starijim Vukovarcima biti podsjetnik na neka prošla vremena, a onima rođenim u progonstvu ili nakon povratka na korjene kojima pripadaju.

Sanjali smo jedan san i konačno dosanjali da Noć muzeja započne u Vukovaru, poručila je pomoćnica ministrice kulture Vesna Jurić Bulatović.

Nakon prigodnih govora i projekcije dokumentarnog filma o obnovi Dvorca Eltz u produkciji HRT-a Studija Osijek, posjetitelji su se uputili u razgledavanje prvog dijela stalnog postava. Prvim dijelom stalnog postava obuhvaćena je povijest Gradskog muzeja, a poseban dio postava posvećen je osnivaču dr. Antunu Baueru te donatorima i sponzorima. Posebice značajna cjelina postava su rekonstrukcije najreprezentativnijih prostorija dvorca, Mramorne dvorane, Dvorane zrcala, Barokne dvorane, Baroknog salona, Lovačkog salona i prostorije s prikazom Vlastelinstva Eltz.

Osnovan 1948. godine donacijom rimskog novca, namještaja, oružja i umjetničkih slika koje je svom gradu poklonio Antun Bauer, Gradski muzej Vukovar je do 1991. imao fond s oko 50 tisuća eksponata u četiri zasebna odjela. Do 1997. godine i povratka Muzej je djelovao u Muzeju Mimara u Zagrebu.


Brojni građani posjetili Noć muzeja u Zagrebu

Osma Noć muzeja održava se u devedesetak gradova diljem Hrvatske i više od dvije stotine različitih izložbenih prostora, od čega je u glavnom gradu njih četrdesetak. Muzeji su svoja vrata otvorili u 18 sati i primat će posjetitelje do jedan sati iza ponoći, a neki i duže.

Noć muzeja u Zagrebu je službeno počela u Umjetničkom paviljonu. Ondje je bio i predsjednik  Ivo Josipović. Već sam redoviti gost Noći muzeja koja je sjajna prilika za popularizaciju muzejske baštine i umjetnosti općenito, i nadam se da će se ta tradicija dugo očuvati, rekao je Josipović.

Od oko 325 tisuća posjetitelja prošlogodišnje Noći muzeja, što je rekord koji bi se prema najavama organizatora ove godine mogao srušiti, njih oko 180 tisuća bilo je u Zagrebu.