Dugovi i utjerivači dugova tjeraju Britance u samoubojstva

Neodgovorno zaduživanje i agresivni utjerivači dugova guraju tisuće Britanaca u depresiju i samoubojstva, pokazalo je istraživanje britanskih znanstvenika.

Istraživanje se poklapa s novim podacima britanskog zavoda za statistiku da je u godinu dana broj samoubojstava porastao za gotovo osam posto.

Mnogi se Britanci bore s ekonomskom krizom, zaleđivanjem plaća i smanjenjima povlastica i ne mogu se uz to nositi i s metodama koje primjenjuju utjerivači dugova uključujući ustrajne telefonske pozive i prijeteća pisma, kažu znanstvenici s England's University of Brighton.

Zaduženi klijenti često se osjećaju poniženima i stjeranima u stupicu, a postupak utjerivanja dugova očigledno ima učinak na mentalno zdravlje ljudi, napisali su u izvješću znanstvenici.

Smatraju da vlast mora poduzeti hitne korake kako bi se posvetila problemu neodgovornog zaduživanja i agresivnim taktikama utjerivanja tih dugova koji su ostavili tisuće ljudi u dužničkom ropstvu i s rizikom depresije, čak i samoubojstva.

Neovisno o tom istraživanju britanski zavod za statistiku je objavio kako je u 2011. godini u odnosu na godinu prije zabilježen znatan porast broja samoubojstava u Britaniji.

Brightonsko izvješće navodi slučajeve pojedinaca koji su zbog dugova ostali bez novca za hranu ili osoba koje od svoje djece traže novac za preživljavanje.

Broj samoubojstava u 2011. godini u odnosu na godinu prije porastao je za 7,8 posto, a najveći dio od 6.045 samoubojstava počinili su muškarci - njih 4552.