Kanada na novčanicama otisnula norveški javorov list

Botaničari su upozorili Kanadsku banku da je počinila pogrešku zbog koje bi se trebala posramiti, jer je na svojim novim novčanicama otisnula list norveškog, a ne kanadskog javora.

Pogrešan javorov list otisnut je na novim novčanicama od 20, 50 i 100 kanadskih dolara koje su uvedene u studenome. List kanadskog ili šećernog javora (Acer saccharum) nacionalni je simbol Kanade i nalazi se na njezinoj zastavi. Norveški javor (Acer platanoides) autohtono je europski i ima nešto drugačiji list, s više izdvojenih dijelova i oštrijim rubovima.

Norveški javor postao je vrlo popularno drvo u središnjoj i istočnoj Kanadi nakon što je dovezen iz Europe, no ne bi ga trebalo miješati s originalnim kanadskim vrstama javora, rekao je profesor botanike na Sveučilištu u Ottawi, Julian Starr, prenosi Hina. 

Kanadska središnja banka priopćila je da je list na novim novčanicama namjerno stiliziran tako da ne predstavlja neku posebnu nego kombinaciju raznih vrsta javora. Botaničari smatraju da je to pogrešno. Mislim da nikome ne bi palo na pamet da na kanadsku novčanicu stavi palmu, majmuna ili bilo što nije autohtono kanadsko, a isto bi trebalo vrijediti i za norveški javor, dodao je Starr.