Kći Williama i Kate bit će princeza

Britanska kraljica Elizabeta II. objavila je da će, ako princ William i njegova trudna supruga Kate budu dobili djevojčicu, ona službeno nositi titulu princeze, mijenjajući tako pravilo uvedeno prije stotinu godina.

Prema odluci kralja Georgea V. iz prosinca 1917., samo najstariji sin Williama i Kate mogao bi se zvati princom, a djevojčica bi nosila titulu lady te je se ne bi oslovljavalo s kraljevska visosti.

No kraljica je izdala tzv. Letters Patent, jedan oblik kraljevske objave koji mijenja to pravilo na način da se sva djeca Williama, čiji je otac princ prijestolonasljednik Charles, trebaju tretirati na isti način. Naime, taj joj dokument omogućuje da izvede zamjene ili odluči o nečijoj tituli i službenom statusu bez odobrenja parlamenta.

Promjena se očekivala nakon što se Velika Britanija i još 15 država članica Commonwealtha složilo oko promjene pravila nasljeđivanja tako da muški nasljednici više nemaju prednost kod prava na prijestolje.

Letters patent kraljica je iskoristila i dodjeljujući titulu vojvode od Cambridgea Williamu kada se vjenčao s Kate u travnju 2011.