Juan Carlos i dalje želi vladati

Španjolski kralj Juan Carlos, koji slavi 75. rođendan, i dalje ima snagu i želju nastaviti vladati i suočiti se s izazovima koje stoje pred njegovom zemljom koja je u teškoj ekonomskoj krizi, kazao je u televizijskom intervjuu.

U dobroj sam formi, imam energije i, još važnije, želju da nastavim dalje i suočim se sa izazovima koji su pred nama, tražeći konsenzus među Španjolcima kako bi ih zajednički prevladali, kazao je Juan Carlos u prvom televizijskom intervjuu nakon 12 godina.

Taj razgovor dio je niza posebnih emisija i priloga kojim će španjolski mediji obilježiti kraljev 75. rođendan i 37. godinu vladanja.

Proslave će poslužiti i popravljanju ugleda Juana Carlosa, ozbiljno narušenog prošle godine korupcijskim skandalom u koji je upleten njegov zet Inaki Urdangarin i kraljevim kontroverznim odlaskom u lov na slonove u Bocvanu u vrijeme najteže krize u Španjolskoj.

U anketi El Munda u četvrtak samo se pola ispitanika pozitivno izrazilo o kraljevoj vladavini, u usporedbi s tri četvrtine prije godinu dana.

Juan Carlos je posljednjih godina imao i dosta zdravstvenih problema, uključujući i nekoliko operacija. Uklonjen mu je benigni tumor na plućima, a zbog artritisa ima umjetni zglob u koljenu i oba u kuku.

Kazao je da je njegov sin i prestolonasljednik Felipe dobro pripremljen da ga zamijeni. Sina je nazvao čovjekom velika poštenja i inteligencije.

Juan Carlos je veliku popularnost i ugled stekao zahvaljujući ključnoj ulozi u prelasku zemlje na demokraciju nakon smrti Francisca Franca 1975. godine.

Želim ostati zapamćen kao kralj koji je ujedinio sve Španjolce i zajedno s njima vratio demokraciju i monarhiju, zaključio je.