Hodanjem protiv moždanih udara

Žene koje hodaju barem tri sata tjedno imaju 43 posto manje izglede pretrpjeti moždani udar od žena koje hodaju manje ili uopće ne hodaju, pokazalo je španjolsko istraživanje koje je obuhvatilo tisuće ispitanika.

Prošla istraživanja također su povezivala fizičku aktivnost s manjim izgledima za moždani udar uzrokovan plakovima u krvnim žilama i rupturom stijenke krvih žila u mozgu.

Poruka stanovništvu ostaje ista: redovito upražnjavanje umjerenih tjelesnih aktivnosti dobro je za vaše zdravlje, kaže voditelj istraživanja Jose Maria Huerta iz regionalnog zdravstvenog centra Murcia.

Istraživanje je obuhvatilo 33 tisuće ispitanica koji su praćeni tijekom 12 godina te su prikupljani podaci o njihovu zdravlju, vrsti i trajanju fizičkih aktivnosti.

Utvrđeno je da žene koje svaki tjedan oštrim korakom hodaju 210 minuta ili više imaju 43 posto manji rizik od moždanog udara u odnosu na neaktivne žene, ali i odnosu na one koje voze bicikl ili se bave drugim zahtjevnijim vježbanjem manje od tri sata tjedno.

Kod muškaraca nije utvrđena veza hodanja i smanjenog rizika od moždanih udara. To ne možemo nikako objasniti, kaže Huerta.

Rezultati istraživanja objavljeni su u časopisu Stroke.