Indija: Gitaristi odali počast pokojnoj studentici

Skupina od 600 indijskih gitarista odala je počast studentici koja je umrla od posljedica brutalnog grupnog silovanja i premlaćivanja u autobusu u New Delhiju, svirajući Imagine Johna Lennona.

Gitaristi su se okupili u četvrtak na glazbenom festivalu u gradu Darjeelingu, nepuna tri tjedna nakon teškog napada na 23-godišnju studenticu. Zasvirali su legendarnu Imagine zbog širenja nade i mira nakon slučaja koji je duboko potresao zemlju.

Izabrali smo ovu pjesmu jer govori o nadi, miru i obećanjima, objasnio je Sonam Bhutia, jedan od organizatora festivala u Darjeelingu. To je naša gesta kojom pokazujemo da smo na strani obitelji žrtve u trenutku neopisive tuge, kazao je on.

Petorica muškaraca službeno su optužena u četvrtak za silovanje i ubojstvo indijske studentice u slučaju koji je razbjesnio Indiju zbog nesposobnosti vlade da spriječi nasilje nad ženama.

Napad na 23-godišnju studenticu i njezinog prijatelja izazvao je bijesne prosvjede u blizini sjedišta vlade u New Delhiju i nacionalnu debatu o seksualnim zločinima. U Indiji se prijavi silovanje u prosjeku svakih 20 minuta.

Petorica muškaraca optužena su za napad na djevojku u autobusu u New Delhiju. Bila je brutalno pretučena i silovana cijeli sat te izbačena iz autobusa u New Delhiju 16. prosinca. Nakon nekoliko operacija u New Delhiju 26. prosinca prevezena je na liječenje u Singapur, ali je nisu uspjeli spasiti.

Bolnica je u subotu objavila da su djevojci otkazali organi zbog teških ozljeda tijela i mozga.