Armstrongova rečenica na Mjesecu nije bila spontana?

Astronaut Neil Armstrong, koji je umro u kolovozu u 82. godini, uvijek je tvrdio da mu je slavna rečenica "Ovo je mali korak za čovjeka, a velik za čovječanstvo" pala na pamet nakon slijetanja na Mjesec dok je čekao na izlazak iz lunarnog modula Orla na njegovu površinu.
Međutim, Armstrongov mlađi brat rekao je u intervjuu za dokumentarac Neil Armstrong - prvi čovjek na Mjesecu, koji je prikazan na BBC-ju, a u Americi će biti emitiran uskoro, kako to nije posve točno. On tvrdi da su on i njegov brat uoči Neilova odlaska u Cape Canaveral na pripreme za misiju do dugo u noć igrali Rizik. Tada mu je Neil pružio papirić na kojem je pisalo: Mali korak za čovjeka, velik za čovječanstvo i pitao ga što misli o tome. Dean je odgovorio: Sjajno!
Autor dokumentarca Riley smatra da ovo ni po čemu ne dovodi u pitanje integritet legendarnog astronauta. Tko god se priprema za povijesni korak bio bi svjestan njegove važnosti, kao što je toga bio svjestan i Neil, i svakako bi o tome razmišljao unaprijed. Mislim da mu ta rečenica nije samo tako došla dok se spuštao ljestvama, ali vjerojatno nije do kraja odlučio što će reći dok nije sletio, kazao je Riley.