Nova šefica TV RAI želi sofisticiraniju sliku o ženama

Oskudno odjevene zabavljačice dugo su bile odlika talijanske televizije ali nova šefica javne televizije RAI želi predstaviti sofisticiraniju sliku žene, piše BBC.

Anna Maria Tarantola kritična je spram prenaglašavanja ljepote i vulgarnosti na talijanskoj televiziji. Želim da se žene predstavi doličnije, onakve kakve talijanske žene jesu - vješte, talentirane, sposobne, rekla je ona.

Godine 2009. snažan feministički dokumentarac "Il Corpo delle Donne" (Tijelo žena) uključivao je televizijske snimke, što s RAI-ja ali i suparničkih privatnih kanala, žena u ponižavajućim situacijama. Često su jedva nešto više od dekoracije na setu. U najboljem slučaju "prelijepe pomoćnice" starijim iskusnim voditeljima kvizova, muškarcima.

BBC-jevo "istraživanje" pokazalo je međutim nakon odgledane dvije večeri na RAI-jevim programima sasvim drugu priču. Zapravo, sadržaj je bio daleko od rasističkog. Voditelj na RAI 1 u popularnom ranovečernjem kvizu L'Eredita imao je doduše četiri nasmiješene plesačice kao asistentice ali format nije bio upadljivo drukčiji od onog što možete vidjeti na europskim tv kanalima.
Tarantola smatra da se još puno toga može napraviti u RAI-jevu predstavljaju žena.

Majka sam dvije kćeri i baka dvije unuke. Kad upale televiziju željela bih da do njih dopre poruka kako ova zemlja svima pruža mogućnosti temeljene na njihovom talentu a ne ljepoti, rekla je u intervjuu BBC-iju.
"".