Nobelovka Rita Levi-Montalcini umrla u 103. godini

Slavna talijanska znanstvenica, dobitnica Nobelove nagrade za medicinu Rita Levi-Montalcini, koju će svjetska znanost pamtiti po važnim otkrićima o neuronima, umrla je u svom rimskom domu u 103. godini, objavila je Ansa.

Levi-Montalcini rođena je 22. travnja 1909. godine u Torinu. Njezina majka bila je slikarica, a otac inženjer. Rita je s 20 godina počela studirati medicinu i s iznimnim ju je uspjehom završila 1936. Otac me naučio misliti, majka osjećati, voljeti, izjavila je jednom prilikom.

Odlučila je nastaviti znanstveno-istraživačku karijeru na području neurologije, ali su fašistički antisemitski zakoni koji isključuju židove iz svih akademskih i profesionalnih aktivnosti u Italiji izmijenili tijek njezine karijere. Laboratorij je preselila u svoj podrum, gdje je tijekom cijelog Drugoga svjetskog rata nastavila provoditi eksperimente na nervnim strukturama pilećih embrija. Iz tih dana potječu i saznanja na kojima će se temeljiti i njezina kasnija, revolucionarna otkrića u SAD-u.

U SAD Levi-Montalcini odlazi 1946. na poziv sveučilišta u St. Louisu. Ondje je ostala punih 30 godina i tijekom svoga rada izolirala je faktor rasta živaca (NGF, od engleskoga nerve growth factor) i epidermalni faktor rasta (EGF, od engleskoga epidermal growth factor), dva otkrića za koja je 1986. s kolegom Stanleyjem Cohenom dobila Nobelovu nagradu za medicinu.

Njihova otkrića omogućila su bolje razumijevanja razvoja živčanog sustava, kao i veliki napredak na području razumijevanja cerebralnih bolesti poput Alzheimerove, drugih neuroloških komplikacija povezanih s dijabetesom te određenih kancerogenih promjena.

U kolovozu 2001. tadašnji talijanski predsjednik Carlo Azeglio Ciampi imenovao ju je doživotnom senatoricom zbog zasluga za znanost i društvo. U SAD-u je primljena u akademiju znanosti i nagrađena je najvišim američkim odličjem za znanost.

Do danas je bila najstarija živuća dobitnica Nobelove nagrade i prva uopće među Nobelovim laureatima koja je doživjela stoti rođendan.