Ranija smrtnost rock zvijezda u SAD-u viša nego u Europi

Jedno je novo istraživanje pokazalo ono što je mnogima već odavno bjelodano jasno - da život u brzoj traci velikih rock zvijezda doista dovodi do preuranjene smrti, a stopa smrtnosti popularnih glazbenika u mlađoj dobi dvostruko je viša u SAD-u nego što je to slučaj u Europi, piše list The Independent.

Studija britanskog Centra za javno zdravlje pokazala je da je vjerojatnost od preuranjene smrti kod pripadnika glazbene industrije u proteklih 50 godina bila viša nego kod šire populacije, čemu je vjerojatni razlog životni stil pretjeranog uživanja u seksu, drogama i rock and rollu.

Izvješće naslovljeno Dying to be famous također je pokazalo da solo izvođači imaju dvostruko veću šansu da umru mladi od njihovih kolega u bendovima. Također, trećina glazbenika koji prerano napuste ovaj svijet bili su u djetinjstvu podvrgnuti nekom obliku zlostavljanja.

Profesor Mark Bellis iz Centra za javno zdravlje na liverpoolskom Sveučilištu John Moores u potrazi za vezom između slave i preuranjene smrti odlučio je pogledati što se krije iza tragičnih priča velikih glazbenika koji su mladi tragično završili, od Amy Winehouse i Whitney Houston, do Tupaca i Sida Viciousa. Željeli smo istražiti rizike vezane uz karijeru rock zvijezda, te jesu li oni viši nego u drugim područjima, pojasnio je Bellis.

Nakon što je proučio živote 1489 poznatih glazbenika u Sjevernoj Americi i Europi koji su postali slavni u 50 godina do 2006., profesor Bellis zaključio je da zvijezde glazbene industrije imaju smanjenu očekivanu životnu dob.

Opsesija sudbinama mrtvih glazbenika nije ništa nova - u današnjoj popularnoj medijskoj kulturi postoji čak i izraz klub 27, koji se odnosi na glazbenike koji su preminuli u dobi od 27 godina uslijed pretjeranog uživanja u drogama i alkoholu. Među njima su Janis Joplin, Jim Morrison, Jimi Hendrix i, najrecentnije, Amy Winehouse. Međutim, studija pokazuje da nema povećanog rizika smrtnosti u toj konkretnoj dobi.

Trećina preminulih glazbenih zvijezda u djetinjstvu je bila podvrgnuta nekom obliku zlostavljanja - fizičkog, emocionalnog ili seksualnog. Ostali su živjeli s kronično deprimiranim, suicidalnim ili mentalno bolesnim članovima obitelji, s ovisnicima, ili dolaze iz razorenih domova.

Četiri petine preuranjeno preminulih zvijezda koje su u djetinjstvu bile izvrgnute zlostavljanju umrle su od pretjeranog uživanja u nedopuštenim supstancama ili od uzroka vezanih uz nasilno ponašanje. Rizično ponašanje je u SAD-u drugačije vrste zbog toga što tamo postoji dostupnost oružja, ističe se u studiji.