Marsovci
Kao neki duhoviti dodatak ili onaj filmski comic relief koji će omekšati stamenost statističkih podataka, u izvještajima o prvim rezultatima prošlogodišnjeg popisa stanovništva navodi se kako je stanovit broj građana deklarirao pripadnost neobičnim narodnostima ili državljanstvima. Pa su se tako na popisu našli i Marsovci i Klingonci.


    
Nije to ništa novo, jer na svim se takvim popisima uvijek nađe sličnih bizarnosti što dobro dođu kao ukrasi, ničim, naravno, ne umanjujući ozbiljnost te pouzdanost onog prevladavajućeg, realnog, izjašnjavanja. U tablicama Državnog zavoda za statistiku tako su prisutne i rubrike nepostojeće države i, u klasifikaciji prema narodnosti, nepoznato, koje vjerojatno objedinjavaju sve Marsovce s popisa. 


    
Svejedno, jako bih volio vidjeti - kamerom zabilježen - taj trenutak kada se netko popisivaču predstavlja kako državljanin planeta do kojeg  još ne postoji redovita linija svemirskim brodom,  ili pak navodi nacionalnu pripadnost što postoji samo na filmu i televiziji. Znam da je mojoj želji nemoguće udovoljiti zbog tajnosti cijeloga procesa, no čovjek se ipak upita oko motiva takvoga izjašnjavanja. Prva je misao, naravno, da se netko samo želi našaliti, no, ipak nije isto pričati u kafiću kako ćeš reći da si Klingonac, a potom to isto izdiktirati  popisivaču u njegovo službeno pero. Većina tih junačenja  ja ću reći da sam ovo ili ono, naime, počinje i završava na šanku.


    
A onda, možda neki od ispitivanih imaju potrebu naglasiti svoju posebnost te neuklopljenost u standardne društvene norme, prema tome i u klasične državne i nacionalne pripadnosti. Neki, pretpostavljam,  žele prikriti pravu pripadnost, pozivajući u pomoć čak i udaljene svjetove.


    
Postoji još jedno objašnjenje, i ono mi se čini najvjerojatnijim: u načelu, nitko tko je zadovoljan na Zemlji neće se izjasniti - Marsovcem.