Znanstvenici razvili najbolju robotsku ruku dosad

Jan Scheuermann, 52-godišnjakinja kojoj je dijagnosticiran poremećaj u radu mozga prije 13 godina, paralizirana je od vrata na dolje i nakon ugradnje elektroda u mozak mogla je upravljati robotskom rukom s takvom razinom kontrole i pokretljivosti kakva još nije viđena u ovoj vrsti sofisticiranih proteza. Stručnjaci to nazivaju velikim korakom naprijed za prostetiku koju izravno kontrolira mozak.

Znanstveni tim sa sveučilišta u Pittsburghu funkcionalnom magnetskom rezonancijom otkrio je dio mozga koji je reagirao nakon što je pacijentici rečeno da se koncentrira na pokretanje paraliziranih ruku. Nakon toga implantirao je dvije elektrode u lijevi motorni korteks mozga zadužen za početak svakog pokreta. Elektrode su spojene s robotskom rukom preko računala koje je prevodilo moždane signale na način na koji zdravi mozak kontrolira zdrave ruke.

Michael Boninger koji je radio na istraživanju čiji su rezultati objavljeni u časopisu Lancet, kaže da je točno prevođenje signala iz mozga jedan od najvećih izazova u protezama koje kontrolira mozak.

Trebalo je nekoliko tjedana treninga da pacijentica svlada kontrolu ruke no već nakon dva dana uspjela ju je pokrenuti, a nakon nekog vremena uspijevala je obaviti sve složenije pokrete poput podizanja predmeta, njihova okretanja i prenošenja na određeno mjesto. S vježbanjem se poboljšavala i brzina pokreta.

Znanstvenici planiraju uvesti bežičnu tehnologiju kako bi uklonili potrebu za žicama između glave pacijenata i proteza, a vjeruju da se mogu dodati i osjetilni elementi koji bi u mozak vraćali informacije primjerice o hladnom i toplom ili glatkoj i hrapavoj površini.

Drugi prostetski uređaji već su omogućili paraliziranim pacijentima da tipkaju ili pišu koncentriranjem na određeno slovo, a prošlog mjeseca znanstvenici u Švicarskoj koristili su elektrode koje su implantirane izravno u mrežnicu oka kako bi omogućili slijepim pacijentima čitanje.

Razvoj uređaja koji se povezuju s mozgom brzo napreduje i znanstvenici predviđaju da bi se tom tehnologijom mogla premostiti oštećenja živaca i tako probuditi paralizirani mišići.