"Ljetno vrijeme" povećava broj srčanih udara

Uvođenje ljetnog računanja vremena dovelo je do blagog povećanja broja srčanih udara sljedećeg dana, pokazalo je američko istraživanje koje sugerira da bi uzrok mogao biti oduzimanje jednog sata od sna.

Znanstvenici u Michiganu, prema radu objavljenom u časopisu American Journal of Cardiology, proučili su u dvije državne bolnice podatke u zadnjih šest godina i utvrdili su da je prosječni broj srčanih udara dan poslije uvođenja ljetnoga računanja vremena bio 23. U ostale dane prosječno je bilo 13 srčanih udara.

Ljudi danas gledaju kako bi mogli smanjiti rizik srčanih bolesti kaže voditeljica istraživanja, kardiologinja Monica Jiddou iz bolnice Williama Beaumonta u Royal Oaku. Postoje mnogo istraživanja koja pokazuju da spavanje utječe na zdravlje osoba

Švedsko je istraživanje prije četiri godine pokazalo da rizik od srčanog udara raste u prva tri tjedna nakon prelaska na ljetno računanje vremena, a smanjuje se u ponedjeljak nakon prelaska na 'normalno' vrijeme u jesen.

U okviru američkog istraživanja proučeni su podaci 328 osoba koje su pretrpjele srčani udar nakon prelaska na ljetno računanje vremena i ti su rezultati uspoređeni s podacima 607 osoba koje su pretrpjele srčani udar dva tjedna prije i poslije pomicanja sata.

Utvrdili su da neposredno nakon uvođenja ljetnog računanja vremena dolazi do blagog porasta broja srčanih udara te na jesen nakon vraćanja 'ukradenog' sata dolazi do blagog pada broja srčanih udara.

Znanstvenici smatraju da bi oduzimanje jednog sata od sna moglo dovesti do podizanja razine hormona stresa i tvari koje izazivaju upalnu reakciju u tkivima u dovoljnoj mjeri da dovedu do srčanog udara kod onih koji su već u skupini rizičnijih osoba za srčani udar.