Samizdat

Prije nekoliko dana u ruke mi je došao pravi hrvatski samizdat! Nedavno mi se, naime, javio prijatelj čija je supruga objavila knjigu na, u nas još  neuobičajen, način: uz pomoć internetskog servisa što vam omogućuje da, praktički bez troškova i bez stresa, objavite svoju vlastitu knjigu.
    
Zanimljivost je u tome što nije riječ o elektroničkom, nego o klasičnom obliku izdanja. Puno toga ovisi o vama samima, pa ako ste pedantni i pažljivi knjiga će vam izgledati vrlo uredno i profesionalno, lektorirano i uređeno; ako ste šlampavi, bolje da se toga posla ni ne prihvaćate, već radije potražite standardnoga izdavača.

Uglavnom, kada ste ponudili tekst i opremu, internetski će servis svakom naručitelju poslati tiskani primjerak knjige, kao da je kupljen u knjižari. Od prodajne cijene vi ćete dobiti svoj honorar, a internetski izdavač svoj. Sve je, da tako kažem - internetski jednostavno.
    

Dug je put prošao samizdat, od sredstva borbe protiv cenzure u sovjetskom bloku - kada su tajni primjerci knjige kružili među čitateljima, a među njima, primjerice, i slavni roman "Majstor i Margarita" - do sredstva borbe protiv gnjavaže oko traženja izdavača u suvremenom svijetu. Pritom, internet je očito omogućio najprihvatljiviji oblik tog self-publishinga, idealan za one kojima je pisanje hobi, a pritom su lišeni ambicije da sudjeluju u areni književnoga života.
    

Cijelo vrijeme dok sam premetao po rukama to izdanje čudio sam se kako izgleda uvjerljivo, baš kao ono što nalazimo na policama knjižara i nazivamo pravom knjigom. Ali, pravu knjigu, jasno, ne čini ono izvana, nego ono iznutra; način objavljivanja pritom je uistinu nebitan. 
    
I opet sam se sjetio sjajnog televizijskog priloga kolege Gordana Nuhanovića otprije nekoliko godina, u kojem prati putovanje nekad ponosnih knjiga do rezališta i recikliranja, putovanje koji uništava, a ne reciklira, snove njihovih autora o vječnosti.

Ovdje toga nema, jer se knjiga tiska pojedinačno za svakog naručitelja, pa se ne stvaraju prašnjave zalihe što čekaju svoj odlazak na knjižarsko stratište ili, u boljem slučaju, sniženje-poniženje do cijene od nekoliko kuna ili nekoliko lipa.
    
Joše jednom moram ustvrditi - blažena je jednostavnost interneta.