"Halimin put" nagrađen u Estoniji

Film "Halimin put" scenarista Feđe Isovića i redatelja Arsena Antona Ostojića, u jakoj je konkurenciji dvadeset europskih i azijskih filmova osvojio Posebnu nagradu žirija, doznaje od redatelja filma.

"Halimin put" umiruje nas saznanjem kako opraštanje ima tu moć da nas izvede iz najtežih i najstrasnijih situacija, stoji u obrazloženju žirija 16. Međunarodnog filmskog festivala Crne noći u glavnom gradu Estonije, Talinu, koji se održavao od 12. do 28. studenoga.

Ostojićev film dirljiva je poslijeratna priča o dvije majke koje dijele jedno majčinstvo, koju je publika ovogodišnjeg Festivala igranog filma u Puli proglasila najboljim filmom. U središtu je Halima koja traži posmrtne ostatke muža i sina ubijenih tijekom rata u BiH. Uz pomoć DNK analize pronašla je muža, no kako je sin bio posvojen najprije mora pronaći njegovu biološku majku, svoju nećakinju koja je davno pobjegla zbog veze s mladićem druge vjere.

Prije dva tjedna film je dobio nagradu publike i posebno priznanje žirija, a sljedeći tjedan bit će prikazan u natjecateljskom programu filmskog festivala u Kairu.

Glume Alma Prica, Mijo Jurišić, Olga Pakalović (koja je u Puli osvojila Zlatnu Arenu za najbolju sporednu žensku ulogu), Daria Lorenci, Izudin Bajrović, Miraj Grbić, Mustafa Nadarević, Emina Muftić, Aldin Tucić, Miodrag Krivokapić, Gordana Gadžić, Dejan Aćimović.