Ovog stoljeća more će se podignuti pola metra

Razina mora raste 60 posto brže nego što su pokazivale UN-ove projekcije i ugrožava područja uz samu obalu od Miamija do Maldiva, pokazala je studija.

Izvješće predstavljeno na UN-ovim razgovorima o klimatskim promjenama koji se održavaju u Kataru osim toga pokazuje da su temperature više nego što su pokazivala predviđanja UN-a.

Globalno zatopljenje nije se usporilo, rekao je Stefan Rahmstorf autor istraživanja provedenog na Institutu za istraživanje klime u Potsdamu u kojemu su uspoređene projekcije UN-a s onime što se doista dogodilo u razdoblju od početka devedesetih godina 20. stoljeća do 2011.

Studija je pokazala da se prema satelitskim podacima razina mora podizala za 3,2 mm na godinu, odnosno 60 posto brže od 2 mm na godinu koliko je predvidio UN-ov međuvladin panel za klimatske promjene.

Rahmstorf je rekao da je procijenio da bi se u ovom stoljeću razina mora mogla podignuti za 50 cm do metra, a možda i više ako se poveća emisija stakleničkih plinova. Pod utjecajem viših temperatura otopilo bi se više leda na kopnu što bi povećalo količinu vode u oceanima.

Tada bi područja na obali - od pacifičkih otoka i Bangladeša do Tokija i New Yorka - ugrozile oluje, erozija i, u najgorem slučaju, potop.

Predstavnici gotovo 200 zemalja došli su u Dohu kako bi pokušali ostvariti napredak u postizanju sporazuma o smanjenju emisije stakleničkih plinova od 2020. godine.

Međuvladin panel za klimatske promjene upozorava da bi povišene temperature mogle uzrokovati više poplava, suša, toplinskih valova i odrona zbog čega će se smanjiti zalihe vode i hrane za sve veću svjetsku populaciju.