Nove aplikacije - privatni treneri, savjetnici i nutricionisti

Nova aplikacija koja funkcionira poput privatnog trenera i savjetnika za zdrav život prati tjelesne aktivnosti, vježbanje, spavanje i prehranu te na temelju tih podataka odmah daje savjete za poboljšanje zdravlja i produktivnosti.

Aplikacija nazvana Larklife prikuplja podatke iz narukvice koja se mora stalno nositi i pruža personalizirane savjete koji se pojavljuju na ekranima pametnih telefona. Može primjerice utvrditi da nositelj narukvice ne spava dovoljno ili previše sjedi, kažu autori.

Nakon loše prospavane noći aplikacija predlaže unošenje više proteina za doručak a 30-ak minuta nakon vježbanja podsjeća na to da je potrebno popiti čašu vode kako tijelo ne bi dehidriralo. Nositelja podsjeća, primjerice, da je proveo već 100 minuta sjedeći i da mora prošetati.

Aplikacija je razvijena za rastuće tržište nosivih tehnologija od kojih se mnoge vežu na pametne telefone na čijim se ekranima prikazuju prikupljeni podaci.

Na tržištu je već više aplikacija koje prikupljaju podatke o potrošenim kalorijama ili prevaljenoj udaljenosti trčanjem ili hodanjem, no tvorci ove aplikacije kažu kako njihova predstavlja iskorak jer odmah pretvara prikupljene podatke u personalizirane savjete.