Ovrha

U Hrvatskoj uzrujavanjima uistinu nikad kraja. Premda su mi već dulje vrijeme načelno i površno poznate promjene u ovršnom postupku, nedavni prilozi u HTV-ovim emisijama "Potrošački kod" i "Hrvatska uživo" pokazali su kako je ovrha novi monstrum koji hara Hrvatskom!


Sjećate se opomena koje ste znali dobiti u slučaju da ne platite neki račun? Možda još uvijek očekujete kako će vas netko upozoriti na zakašnjelo plaćanje, no dogodit će se nešto gore - dobit ćete ovrhu u čijoj strukturi stotine i stotine kuna plaćate za odvjetničke i bilježničke usluge. 


Ironija je cijele situacije što su svojedobno ukinute opomene, jer onaj kojem dugujete ne smije zaračunati desetak kuna za trošak opominjanja, a onda se tih deset kaznenih kuna pretvorilo u gotovo tisuću! Sjetio sam se, primjerice, kako sam negdje proljetos, čisteći stare papire, pronašao neki zaostali, neplaćeni, račun (zapeo je među tim papirima, pa ga nisam na vrijeme primijetio). Takve stvari jednostavno se dogode, bez ičije zle namjere; srećom, račun nije utjerivan ovrhom, pa nisam umjesto tridesetak kuna platio trideset puta više. Također, sjetio sam se kako mi je negdje ljetos, dok sam bio na godišnjem odmoru, izvan Zagreba, stigla obavijest o preporučenoj pošiljci; kad sam se vratio u Zagreb, rok za podizanje je bio istekao, tako da nikad nisam saznao što je bilo u pošiljci. Možda ovršni prijedlog? Valjda nije, s obzirom da je prošlo već pola godine od toga, ali mali žuti papirić još uvijek promatram sa sumnjom...

Zdravorazumski govoreći, čini mi se sadistički i neljudski ljude ne upozoriti na eventualni propust u plaćanju. A država koja omogućuje takvo neljudsko ponašanje ne može se smatrati dobronamjernom prema svojim građanima. I zato, parafraziram staru dosjetku: vratite nam opomenu, sve ćemo joj oprostiti!