U Fukushimi robot otporan na radijaciju

Četveronožni robot namijenjen intervencijama u radioaktivnom okruženju predstavljen je nedaleko od Tokija kao najnoviji izum koji će upotpuniti mehaničku dobrovoljačku vojsku za misije u nuklearnoj elektrani Fukushima.

Robot proizveden u japanskoj grupi Toshiba trebao bi obavljati misije izviđanja na ozračenim područjima u kojima čovjek ne može intervenirati, a da ne ugrozi vlastito zdravlje.

Četvernožni robot s udovima koji se svijaju može se uspinjati stubištem, prelaziti zapreke, mijenjati smjer kretanja. Težak je 65 kg, metar visok i njime se upravlja bežično. Opremljen je posebnom rukom, kamerom i radioaktivnim senzorom, no još je prototip.

Može nositi predmet i može na pod postaviti drugog robota u obliku ploče s kotačićima koji je također opremljen kamerom i koji može rasvijetliti prostor te se ušuljati u kutove u koje četveronožac ne može ući. 

Robot će isprva istraživati visokoozračene zone, vizualno ih istraživati i provoditi mjerenja kako bi procijenio je li prostor siguran za intervenciju čovjeka.

Toshiba planira svog zasad bezimenog mehaničkog četveronošca opremiti alatom za popravke i istraživanje kako bi obavljao razne zadatke: kontrolu, popravke uređaja i opreme, uzimao uzorke i pomagao pri dekontaminaciji.

Inženjeri priznaju da njihovo robotsko čedo iziskuje poboljšanja prije nego krene u misiju u nuklearnu elektranu Fukushimu u kojoj je 11. ožujka 2011., tsunami teško oštetio četiri od šest reaktora i gdje je razina radijacije smrtonosna.