Migrena povezana s oštećenjem mozga

Iako još nije točno utvrđeno što uzrokuje migrene, jedno od posljednjih istraživanja na tu temu pokazuje da je za tu tupu bol odgovorno - oštećenje mozga koje uzrokuje loš protok krvi.

Znanstvenici su za Journal of the American Medical Association objavili da žene, kod kojih je slučaj migrene tri puta češći nego kod muškarca, mogu imati i probleme koji su posljedica bolnih glavobolja, uz simptome mučnine, povraćanja i osjetljivosti na svjetlo.

Kod žena koje imaju migrenu postoje dva puta veće šanse do dođe do strukturne promjene ili oštećenja zbog neadekvatnog protoka krvi u određenim dijelovima mozga, no još nije utvrđeno kakvu ulogu imaju ta oštećenja u cjelokupnom zdravlju.

Pacijenti ne bi trebali živjeti s mišlju da svaki napad migrene oštećuje mozak. No, trebali bi znati da je volumen promjena vrlo mali. Nema potrebe za promjenom u liječenju pacijenata koji imaju migrenu, izjavio je autor studije Mark Kruit za Times.

Prijašnjim skeniranjem mozga pacijenata koji imaju migrenu otkrivena su neobična hiperintenzivna svijetla područja za koja se pretpostavlja da su područja sa slabim protokom krvi. No, te studije nisu mogle utvrditi jesu li se  oštećenja mozga razvila iz migrena, ili su oštećenja mozga uzrokovala migrenu.

Znanstvenici u Nizozemskoj testirali su 300 odraslih osoba od kojih je većina imala migrenu. Skenirali su njihove mozgove 2000. i opet 2009., a utvrđeno je da je kod ljudi s migrenom razvijeno više lezija tijekom tih devet godina. No, oštećenja su bila vidljiva i kod muškaraca koji ne pate od migrene.

Međutim, kod žena je drugi slučaj. Tijekom skeniranja mozga 2000. i 2009. utvrđeno je da kod žena koje pate od migrene, razvijen je veći voluemn lezija nego kod onih koje ne pate od migrene. Taj volumen nije povezan sa frekvencijom ili intenzitetom migrene. To pokazuje, tvrde znanstvenici, da lezije nisu dio kolateralne štete nastale kao rezultat napada migrene, ali povezane su s onim što izaziva glavobolju. Istraživanjem je također utvrđeno da migrene ne povećavaju rizik od moždanog udara.