'Uspavana ljepotica' spava 19 sati dnevno

'Sindrom uspavane ljepotice' postoji, o čemu svjedoči slučaj 17-godišnje amerikanke. Osobe koje pate od ovog sindroma, naime, provode oko 19 sati dnevno spavajući.

Nicole Delian
iz Pennsylvanije spava gotovo cijele dane, a i kad je budna toliko je ošamućena da nije u stanju ni jesti, piše Huffington Post. Tako je djevojka jednom prilikom prespavala praznike i probudila se tek sredinom siječnja, kada je napokon mogla otvoriti poklone.

Nije se nikada naviknula na ovakvo stanje. Ima 17 godina i uzrujava je činjenica da je već puno toga propustila u životu, kazala je Nicoleina majka Vicki. Majka je također rekla da je Nicole znala spavati i do 64 dana, a budila se samo da jede.

Kevin-Levinov sindrom je nevjerojatno rijedak i vrlo se teško dijagnosticira, pa je lječnicima trebalo 25 mjeseci da djevojci postave dijagnozu. Pretpostavlja se da od ovog sindroma pati samo 1.000 ljudi diljem svijeta. Oboljeli spavaju veći dio dana i noći, a kada se i probude. Često su toliko ošamućeni i dezorijentirani da ne mogu normalno funkcionirati.

Iako lijek još uvijek ne postoji, Nicole prima terapiju koja je kombinacija lijekova protiv epilepsije i narkolepsije, koji poremećaj drže pod kontrolom, a isti se pojavljuje samo dva puta godišnje.