Redovnice demonstrirale kung fu u CERN-u

Dvanaest kung fu redovnica iz jednog budističkog reda demonstriralo je svoje borilačke vještine zapanjenim znanstvenicima u CERN-u, dok je njihov duhovni vođa objašnjavao da je njihova energija nalik onoj koju ima svemir. Redovnice, rodom s područja Himalaja, u kung fu pozama demonstrirale su udarce rukama i nogama tijekom obilaska istraživačkog centra u kojem fizičari na rubu znanosti istražuju podrijetlo svemira.

Muškarci i žene imaju različite energije, rekao je Njegova Svetost Gyalwang Drukpa, redovnik čiji je položaj u budističkoj hijerarhiji tek neznatno niži od dalaj-laminog. I muška i ženska energije nužne su za boljitak svijeta, dodao je. To je, po njegovim riječima, znanstveno načelo, koje je 'jednako važno kao odnos između Sunca i Mjeseca' i po značenju slično sudaru čestica u golemom CERN-ovom stroju 'Big Bangu' LHC-u.

Redovnice, vitke tinejdžerice obrijanih glava i iznimne tjelesne spreme, kimale su mudro glavom na te riječi. Vodeći redovnice po svijetu i omogućujući da ljudi posvuda vide njihove borilačke vještine, koje su donedavno bile potpuno zabranjene ženama u Tibetu, Gyalwang Drukpa se, kako je rekao, 'nada da će podići svijest o jednakosti spolova i potrebi poboljšanja statusa žena'.