Dan crvenih panda u zagrebačkom ZOO-u

"Baby boom" ne prestaje u zagrebačkom Zoološkom vrtu. Na Dan crvenih panda javnosti su prvi put pokazana dva petomjesečna mladunca - Popi i Zvonko. 

Popi i Zvonko, blizanci crvenih panda, trenutačno su najpopularniji stanari Zoološkog vrta. Te su posebne životinje ugrožene, i to jednostavno zato što su jako osjetljive.

Kako je naveo Tomislav Krizmanić, edukator zagrebačkog Zoološkog vrta, u nekim krajevima je zabilježeno da već i stoka koja pase u blizini uznemirava pande, koje onda napuštaju mladunce. Na sreću, Popi i Zvonko su uz pomoć hranitelja uspjeli izbjeći smrt.

Iako inače jedu samo omiljeni bambus, ovaj put spasilo ih je nešto drugo. 

Kao najbolji izbor pokazalo se mlijeko za štence, rekla je Davorka Maljković, ravnateljica zagrebačkog Zoološkog vrta.

I dok se zagrebačke pandice polako osamostaljuju, u prirodi ih je sve manje. Jedan od razloga je uništavanje njihovih staništa, a drugi što ih lovokradice kradu zbog ljepote. Iako ne sumnjamo da bi Popi i Zvonka svi htjeli imati u svojem domu, želimo im da što prije završe u nekoj šumi bambusa.

Tijekom prigodnog programa u povodu Dana crvenih pandi, koji se obilježava po treći put, posjetitelji su mogli doznati gdje te crvenodlake životinje žive u prirodi i koje su im životne navike. Posebna izložba osmišljena je kako bi se predstavili razlozi ugroženosti crvenih panda te načini na koje im se može pomoći.

Inicijativa je potekla od Red Panda Networka, organizacije koja se bavi zaštitom tih životinja.